سونوگرافی داپلر جهت بررسی جریان خون در داخل رگها استفاده میشود. خونی که به دستگاه نزدیک میشود و خونی که از آن دور میشود به ترتیب با رنگهای قرمز و آبی در صفحه نمایشگر قابل دیدن است. از این روش برای بررسی و تشخیص و تنگیهای عروقی، جداسازی تودههای کمخون از پرخون، انسداد گرفتگی عروقی اندام در افراد سیگاری و … استفاده میشود.

سونوگرافی داپلر عروقی چه نوع وضعیت بدنی باید داشته باشیم؟

– برای قفسه سینه، از فرد خواسته می‌شود تا به پشت دراز بکشد و گردن خود را کمی بالا بیاورد.

– برای ناحیه شکم، از بیمار خواسته می‌شود تا به پشت دراز بکشد.

– برای ناحیه سر و گردن، از بیمار خواسته می‌شود تا سر خود را به یک طرف بچرخاند.

– برای ناحیه دست‌ها و پاها، از بیمار خواسته می شود تا سر خود را کمی بالا بیاورد و دست و پای خود را کمی به سمت خارج متمایل کند. گاهی اوقات برای اسکن پا از فرد خواسته می‌شود تا بر روی شکم خود دراز بکشد.

تذکر: انجام این سونوگرافی در دوران بارداری بی خطر می‌باشد و تا کنون گزارش خاصی مبنی بر خطرناک بودن سونوگرافی داپلر در دوران بارداری منتشر نشده است. در طول دوران بارداری از فرد خواسته می‌شود تا به پشت خود دراز بکشد و یا بر روی پهلوی چپ خود بخوابد.

تذکر: این آزمون بین 30 تا 60 دقیقه طول می‌کشد.

در طی این سونوگرافی، متخصص رادیولوژی ژلی را به ناحیه‌ای از پوست که قرار است سونوگرافی بر روی آن انجام شود، می‌مالد و سپس دستگاهی که امواج اولتراسوند را تولید می‌کند بر روی ژل قرار می‌دهد. کارکرد این ژل آن است که مسیر عبور امواج صوتی را تسهیل کند.

فرد بیمار در طول این تست، دراز کشیده است و ممکن است امواج حاصل از جریان خون در عروق خونی شنیده شود.

آمادگیهای پیش از سونوگرافی داپلر

– مشابه آمادگی سونوگرافیهای ارتوپدی است. به علاوه ترس و اضطراب بیمورد بیمار ممکن است اختلال مختصری در نتایج سونوگرافی داپلر ایجاد نماید.
– انجام سونوگرافی داپلر با صدای حرکت خون سرخرگی و سیاهرگی که گاهی شبیه صدای جیغ گربه است همراه میباشد. از این صداها هراس پیدا نکنید.